Monday, 08 August 2016 00:00

Η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής & Κοινωνικές αδικίες του ψηλού αφορολόγητου Featured

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

Η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας, Δημοκρατικός Συναγερμός.

 

Αν δεν έχετε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης, τότε επιβάλλεται να φτιάξετε ένα, ανεξάρτητα από το εισόδημα σας και ανεξάρτητα από την ηλικία σας.  Ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα είναι απόλυτα αναγκαίο για όλο τον κόσμο, ακόμα και για τα μικρά παιδιά.  Είναι μάλιστα πολύ χρήσιμο τα μικρά παιδιά να αποταμιεύουν στον κουμπαρά τους ένα μικρό μέρος από το χαρτζιλίκι τους, διότι με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν την καλή συνήθεια της αποταμίευσης.  Διότι η αποταμίευση δεν περίσσευμα από τα εισοδήματα μας αλλά μια από τις δαπάνες μας, όπως είναι η δόση του δανείου, το ενοίκιο, το τηλέφωνο, το ηλεκτρικό κλπ.  Μόνο έτσι θα μπορέσει κάποιος να εκπληρώσει τον στόχο που έχει θέσει (ανάλογα με τα δεδομένα του) όσον αφορά στην αποταμίευση.

 

Παραδοσιακά, οι Κύπριοι αποταμίευαν χρήματα, όχι μόνο για τις δικές τους ανάγκες αλλά και για τις ανάγκες των παιδιών τους.  Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Κυπριακή κοινωνία άντεξε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.  Όμως, το πρόβλημα είναι ότι τα καθαρά διαθέσιμα εισοδήματα στην Κύπρο μειώνονται τα τελευταία χρόνια.   Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το καθαρό διάμεσο εισόδημα στην Κύπρο (μετά τις φορολογίες και τις κοινωνικές παροχές) μειώθηκε από €1,416 το μήνα το 2011 στα €1,200 το μήνα το 2014.  Ο διάμεσος χωρίζει τον πληθυσμό στα δύο, 50% είναι ψηλότερα και 50% χαμηλότερα του διάμεσου.

 

 

Ένα σοβαρό πρόβλημα αφορά  τους άνεργους και τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα από εργασία.  Κάποιοι από τους άνεργους μπορεί να έχουν πρόσβαση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.  Οι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος λαμβάνουν πολύ λίγα χρήματα για την επιβίωση τους και δεν είναι δυνατόν να αποταμιεύουν.   Οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, όχι μόνο δεν μπορούν να αποταμιεύουν αλλά ξοδεύουν από τις υφιστάμενες αποταμιεύσεις τους.  Υπάρχουν λοιπόν αρκετές περιπτώσεις όπου η δυνατότητα αποταμίευσης είναι πολύ περιορισμένη.

 

Η αποταμίευση όμως είναι πολύ σημαντική. Όσοι μπορούν, πρέπει να αποταμιεύουν, έστω και λίγα κάθε μήνα διότι «φασούλι φασούλι, γεμίζει το σακούλι» και όπως έλεγε και ο Παππούς μου, «όταν κερδίζεις να φυλάεις, όταν δεν κερδίζεις πως θα φυλάξεις;».  Πολλά νοικοκυριά έχουν ακολουθήσει αυτή την πρακτική και τώρα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Υπάρχουν όμως και νοικοκυριά που κατανάλωναν όλα τα εισοδήματα τους και σήμερα δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες τους ανάγκες.  Στην Κύπρο ζουν σήμερα, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως συνταξιούχοι, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα τα κατανοούμε όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Δηλαδή, όταν χρειαστούμε να καταβάλουμε το αρχικό ποσό για τη αγορά της κατοικίας μας, όταν χρειαστούμε χρήματα για την υγεία μας, όταν χρειαστούμε χρήματα για τα παιδιά μας, τότε κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση.  Κατανοούμε επίσης ότι η αποταμίευση δεν είναι ένα εφάπαξ ποσό το οποίο θα τοκίζεται στην τράπεζα αλλά μικρότερα ποσά σε τακτά χρονικά διαστήματα.  Αποταμίευση σημαίνει «στερούμε σήμερα για να απολαύσω αύριο», η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής.

 

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας

Κοινωνικές αδικίες του ψηλού αφορολόγητου

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας, Δημοκρατικός Συναγερμός.

Κανένα φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να είναι τέλειο, όμως μια χώρα μπορεί και πρέπει να βελτιώνει τον τρόπο με τον οποία φορολογεί τους πολίτες της και να διορθώνει τυχόν κοινωνικές αδικίες που προκύπτουν.  Στο Κυπριακό φορολογικό σύστημα, η πηγή του προβλήματος είναι το ψηλό αφορολόγητο του εισοδήματος, το οποίο ανέρχεται στις €19,500 και είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο.  Το ψηλό αφορολόγητο αποσκοπεί στην προστασία των χαμηλόμισθων αλλά και στην εξοικονόμηση διοικητικού κόστους, που προκύπτει από την υποβολή και εξέταση των φορολογικών δηλώσεων.  Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας όμως, και την ηλεκτρονική υποβολή, το διοικητικό κόστος μειώνεται σημαντικά.  Αν εξετάσει κανείς τις πρόνοιες της νομοθεσίας του φόρου εισοδήματος, θα διαπιστώσει κάποιες στρεβλώσεις που δημιουργούν κοινωνικές αδικίες.  

Το ψηλό αφορολόγητο ποσό που ισχύει στην Κύπρο προσφέρει περισσότερα οικονομικά οφέλη στους υψηλόμισθούς παρά στους χαμηλόμισθους.  Οι υψηλόμισθοι αξιοποιούν πλήρως το αφορολόγητο των €19,500 εξοικονομώντας περισσότερα χρήματα από τους χαμηλόμισθους.  Επιπλέον, οι υψηλόμισθοί μπορούν να αξιοποιήσουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις φορολογικές απαλλαγές για εισφορές στα συνταξιοδοτικά τους ταμεία και σε ασφαλιστικά συμβόλαια, οι οποίες ανέρχονται στο 1/6 των ακάθαρτων απολαβών τους. Για παράδειγμα, κάποιος με εισόδημα €36,000 μπορεί να αξιοποιήσει €6,000 για εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμεία προνοίας, ασφαλιστικά συμβόλαια κλπ, και να εξοικονομήσει €1,500 σε φόρο εισοδήματος.  Ας σημειωθεί ότι οι €6,000 εισφορές που έκανε θα επιστραφούν στο φορολογούμενο κατά τη συνταξιοδότηση του.  

Ένας χαμηλόμισθος, με εισοδήματα κάτω από €19,500 μπορεί μεν να αξιοποιήσει το 1/6 των εισοδημάτων του σε εισφορές στα συνταξιοδοτικά του ταμεία, αλλά δεν θα δικαιούται εξοικονόμηση φόρου, απλά διότι το εισόδημα του είναι κάτω από το όριο. Χωρίς το σημαντικό κίνητρο της φοροαπαλλαγής, αλλά και λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους, οι χαμηλόμισθοι παραμένουν ανασφάλιστοι και όταν βγουν στη σύνταξη, μάλλον θα έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα.  

Το ψηλό αφορολόγητο ποσό διασφαλίζει ότι οι χαμηλόμισθοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, πληρώνουν όμως Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 19%, φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα 49 σεντ το λίτρο, και τόσα άλλα τέλη και φορολογίες.  Δηλαδή, αυτά που εξοικονομεί ο χαμηλόμισθος από το φόρο εισοδήματος, τα πληρώνει πολλαπλάσια σε άλλες φορολογίες και τέλη, τα οποία μάλιστα είναι οριζόντια αντί κλιμακωτά.  Αν το αφορολόγητο ποσό ήταν χαμηλότερο, τότε οι υπόλοιπες φορολογίες και τέλη θα ήταν χαμηλότερα.  

Μια άλλη μεγάλη παρενέργεια του ψηλού αφορολόγητου ποσού, είναι ότι δεν επιτρέπει σε ένα ζευγάρι στο ίδιο νοικοκυριό να συμψηφίζει τα εισοδήματα του για σκοπούς φόρου εισοδήματος.  Έτσι, αν σε ένα νοικοκυριό, οι δύο σύζυγοι κερδίζουν €24,000 έκαστος (μαζί €48,000), πληρώνουν φόρο εισοδήματος σχεδόν μηδέν (εάν αξιοποιούν το 1/6 των εισοδημάτων τους σε συνταξιοδοτικές εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, ταμεία προνοίας και ασφάλειες).  Εάν εργάζεται μόνο ο ένας εκ των δύο και κερδίζει €48,000, τότε το νοικοκυριό πληρώνει φόρο εισοδήματος €6,400.  Από την πιο πάνω ανάλυση προκύπτει ότι το φορολογικό σύστημα της Κύπρου πάσχει από στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν.  Το κράτος μπορεί να εισπράττει τα ίδια χρήματα κατά τρόπο κοινωνικά πιο δίκαιο.

Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας, Δημοκρατικός Συναγερμός.

 

Read 238 times Last modified on Monday, 08 August 2016 08:44

Θέλω να μου αποστέλλετε την Ηλεκτρονική Εφημερίδα