Tuesday, 15 November 2016 00:00

«Το Τραπέζι του Λόγου» Featured

Written by 

Αγαπητά εν Χριστώ αδέλφια,

    Με χαρά ανακοινώνω ότι για φέτος το Θεολογικό μας Κέντρο « Άγιος Εφραίμ» θα συνεχίσει την πνευματική του πορεία υπό μια άλλη μορφή. Κατά την οκταετή του λειτουργία, με μηνιαίους κύκλους διαλέξεων βασικών ενοτήτων της Χριστιανικής Πίστης και Θεολογίας, μελέτησε πανοραμικά την Αγία Γραφή, το Δόγμα της  ζωής, της διδασκαλίας και της αποστολής της Εκκλησίας, καθώς και άλλες ενότητες / σύγχρονα θέματα που αφορούν στην Εκκλησία, την κοινωνία και την παρουσία της Εκκλησίας μέσα στην  κοινωνία του σήμερα.

 

    Αναπέμπουμε δόξα και ευχαριστία στο Θεό για όλα αυτά τα χρόνια και προσβλέπουμε στην νέα περίοδο η οποία θα βασιστεί πάνω σε μια νέα μέθοδο, τουλάχιστο για αυτή την νέα ακαδημαϊκή χρονιά  2016-2017. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στο Λόγο του Θεού και το θέμα  της χρονιάς είναι:

«Το Τραπέζι του Λόγου»

 

    Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα σε κάθε ενορία ο εφημέριος προσκαλεί την κοινότητα των πιστών να συναθροιστεί γύρω από τον Λόγο του Κυρίου θεμέλιο και πηγή της πίστης μας,  μ’ ένα τρόπο πολύ απλό και παράλληλα πολύ βαθύ, για την μελέτη μιας αποκοπής από την Αγία Γραφή ιδιαίτερα από την Καινή Διαθήκη - το Ευαγγέλιο, τις Επιστολές ή και τα διάφορα βιβλία της Αγίας Γραφής. Πρώτα θα γίνεται μια εισαγωγή και μετά όλα τα μέλη  της κοινότητας θα μπορούν να μοιραστούν αναμεταξύ τους τα βιώματα πίστης υπό το φως του Λόγου που άκουσαν. Εδώ έγκειται η ουσία της συνάντησης αυτής γύρω από το «Τραπέζι του Λόγου». Να λαμβάνουμε την πνευματική  τροφή για την καθημερινή μας ζωή, για μας και τους γύρω μας,  ώστε  ο Λόγος του Κυρίου να γίνεται ο Λόγος μου, ο Λόγος σου, ο Λόγος της ζωής και της σωτηρίας όλης της κοινότητας και όλου του κόσμου. ‘Όταν καθένας από μας βασίζει τις πράξεις και τις ενέργειες του, την όλη συμπεριφορά και στάση του πάνω στο Λόγο του Χριστού, τότε ακροάζεται βαθιά την φωνή Του που μας καλεί, μας διδάσκει και μας καθοδηγεί «εδώ και τώρα».

 

    Η προσέγγιση αυτή, μας ενισχύει και μας επιβεβαιώνει στην πορεία της πίστης προς την βασιλεία του Θεού. Λαμβάνοντας τον Λόγο που έγινε σάρκα, δια της Θείας Ευχαριστίας, γινόμαστε μάρτυρες  αυτής της Αγάπης και μπορούμε να την μεταδώσουμε στην καθημερινή μας εργασία, στην οικογένεια μας, στα σχολεία μας, στα πανεπιστήμια μας και σε όλες τις δομές της κοινωνίας μας. Πράγματι ο Ζωντανός αυτός Λόγος με την δύναμη του μεταμορφώνει τον άνθρωπο,  ώστε  ο ίδιος με την σειρά του να συμβάλει στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, το πιο ανθρώπινο, το πιο ιδανικό  για να βασιλεύσουν οι αξίες της αγάπης, της συγχώρεσης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

 

    Αυτή την μέθοδο λοιπόν, αγαπητά μου αδέλφια, έχει σχεδιάσει το Θεολογικό Κέντρο Άγιος Εφραίμ για φέτος και εγώ θα ήθελα να σας ενθαρρύνω και προσκαλέσω όλους, ενορίες, σχολεία, σωματεία, ιδρύματα, διάφορες δομές της κοινωνίας, να την αγκαλιάσετε, για να ζήσουμε όλοι μαζί αυτή την εμπειρία της χριστιανικής πίστης αφήνοντας την δύναμη του Λόγου του Θεού, Λόγου ζωής  αγάπης και ειρήνης να κυριαρχήσει και να θριαμβεύσει στην καρδιά μας.

 

    Εμπιστευόμαστε στον Κύριο την λειτουργία και δράση του Θεολογικού μας κέντρου,  την Αρχιεπισκοπική μας Περιφέρεια, την Εκκλησία μας και το λαό της, την χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μας που έχει άμεση ανάγκη μιας βαθιάς ακρόασης του Λόγου Του για να συναθροιστεί γύρω από το Τραπέζι της Αγάπης και της Ζωής.

 

         Λευκωσία, 8η Οκτωβρίου, 2016

 
 

Ιωσήφ Σουέηφ

        Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

 

 

* Οι ημερομηνίες και ώρες των συναντήσεων θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο σε κάθε ενορία, στις ιστοσελίδες και σε όλα τα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 
Read 360 times

Θέλω να μου αποστέλλετε την Ηλεκτρονική Εφημερίδα