newsmanager

newsmanager

ΚΗΔΕΙΑ ΑΒΡΑΑΜΗ ΚΟΝΤΟΥ ΑΠΟ ΑΣΩΜΑΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Aπεβίωσε σήμερα, 4 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 88 ετών, ο Αβράαμης Κοντού από τον Ασώματο Κερύνειας.

H κηδεία του θα πραγματοποιηθεί, αύριο, ημέρα Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016, στις 14:00 (2 μ.μ.) στον Ιερό Ναό Μαρωνιτών Άγιο Μάρωνα στην Ανθούπολη, Λευκωσία.

Επιθυμία των οικείων όπως γίνονται εισφορές για την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ασωμάτου.

Τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του αποθανόντα.

Αιωνία του η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Saturday, 19 December 2015 00:00

Merry Christmas and a Happy New Year

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Καινούριο Έτος
Merry Christmas and a Happy New Year
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Joyeux Noël et Bonne Année
¡Feliz Navidad y Feliz Año Nuevo!
Frohe Weihnachten und Ein Gutes Νeues Jahr
İyi Noeller ve Mutlu Yıllar
Շնորհաւոր Նոր Տարի եւ Սուրբ Ծնունդ

www.maronitedaily.com  

funerla cross

ΚΗΔΕΙΑ ΗΛΙΑ ΒΡΑΧΊΜΗ ΣΑΡΡΟΥ (ΣΚΟΡΑΛΙΚΑ)

Κατέληξε σήμερα μετά από μακροχρόνιο αγώνα, από την επάρατη νόσο, ο Ηλίας Βραχίμη Σάρρου (Σκοραλικά) από Κορμακίτη.Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο 26 Απριλίου 2015 και ώρα 15:00 (3μμ) στην εκκλησία Αγίου Μάρωνα στην Ανθούπολη.
Παράκληση όπως αντί στεφάνων γίνονται εισφορές στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου.

 

Cypriot Maronite Monastery of Prophet Elias, 1735-2015 (280th anniversary)
Κυπριακή Μαρωνιτικη Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, 1735-2015 (280η επέτειος ίδρυσης)

Photoalbum of the Cypriot Maronite Monastery of Prophet Elias, 1735-2015 (280th anniversary)

Restoration of the Cypriot Maronite Church of St George of kormakitis (1534 - 2015 ... 481th anniversary). St George of the convent of the Franciscan Missionary Sisters of the Sacred Heart of Jesus

Αναπαλαίωση της παλαιάς εκκλησιας του Αγίου Γεωργίου του Κορμακίτη (1534 - 2015 ... 481η επέτειος ανοικοδόμησης). Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Φραγκισκανών Ιεραπόστολων Καλογριών της Ιερας Καρδίας του Ιησού.

 

«Μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις εκκλησίες του χωριού Κορμακίτη σημειώνεται κατά το έτος 1534. Ιδού τι γράφει ο ιστορικός Ντουάηχη στο βιβλίο του «Ιστορία των Καιρών» στη σελίδα 205.

«Κατά το 1534 εννέα εχθρικά πλοία αφίχθηκαν στην Κύπρο από το δυτικό μέρος και απεβίβασαν στη νήσο 500 στρατιώτες, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά του Μαρωνίτικου χωριού Κορμακίτη, λεηλάτησαν τις εκκλησίες του, έρριψαν κατά γης τα άγια μύρα και τα άγια μυστήρια και κατέκαυσαν τα σπίτια του χωριού».

Το 1534 οι κάτοικοι μετακινούνται ανατολικότερα (περίπου ½ μίλι) και κτίζουν το νέο τους χωριό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ανοικοδομούν νέα εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η εκκλησία αυτή είναι η σημερινή μικρή που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι των Καλογραιών του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου.»

Χωρίο από το άρθρο του αείμνηστου Γενικού Βικάριου Χωρεπίσκοπου Ιωάννη Φοραδάρη «Ο Καθεδρικός Ναός και οι άλλες Εκκλησίες του Κορμακίτη», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24 Απριλίου 1991.

Photoalbum-Restoration of the Cypriot Maronite Church of St George of kormakitis (1534 - 2015 ... 481th anniversary). St George of the convent of the Franciscan Missionary Sisters of the Sacred Heart of Jesus

 Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη: Η Μέκκα των Μαρωνιτών της Κύπρου

Μια μεγάλη εκκλησία, ένας ναός της χριστιανοσύνης , οι καμπάνες του οποίου δεν έπαψαν ποτέ να κτυπούν και να καλούν τους πιστούς Μαρωνίτες στην προσευχή. Μια εκκλησία-σύμβολο καρτεριάς και υπομονής. Μια αγέρωχη χριστιανική παρουσία σε ένα χώρο όπου επιχειρείται η εξάλειψη του χριστιανισμού.

110 Χρόνια ζωής (1905 – 2015)

Μπαίνοντας στον Κορμακίτη κάθε επισκέπτης αντικρίζει το ναό του Αγίου Γεωργίου. Από οποιοδήποτε σημείο του χωριού ο επισκέπτης βλέπει το ναό, ο οποίος προβάλλει επιβλητικός και δεσπόζει της γύρω περιοχής.

Έχουν περάσει 105 χρόνια από το 1905, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Νεγεμέτ Αλλάχ Σελουάν κατέθεσε το θεμέλιο λίθο του ναού. Στο διάστημα αυτών των 105 χρόνων ο ναός δημιούργησε ιστορία και παράδοση, όχι μόνο στον Κορμακίτη αλλά και στην υπόλοιπη Μαρωνιτική κοινότητα και γενικά σε όλη την Κύπρο.

Στο κτίσιμο του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου αναφέρθηκε με αρκετή λεπτομέρεια ο αείμνηστος Γενικός Βικάριος Χωρεπίσκοπος Ιωάννης Φοραδάρης στο άρθρο του «Ο Καθεδρικός Ναός και οι άλλες Εκκλησίες του Κορμακίτη», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 24 Απριλίου 1991.

Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο: «Μια σημαντική εξέλιξη σχετικά με τις εκκλησίες του χωριού Κορμακίτη σημειώνεται κατά το έτος 1534. Ιδού τι γράφει ο ιστορικός Ντουάηχη στο βιβλίο του «Ιστορία των Καιρών» στη σελίδα 205. «Κατά το 1534 εννέα εχθρικά πλοία αφίχθηκαν στην Κύπρο από το δυτικό μέρος και απεβίβασαν στη νήσο 500 στρατιώτες, οι οποίοι επιτέθηκαν κατά του Μαρωνίτικου χωριού Κορμακίτη, λεηλάτησαν τις εκκλησίες του, έρριψαν κατά γης τα άγια μύρα και τα άγια μυστήρια και κατέκαυσαν τα σπίτια του χωριού».

Το 1534 οι κάτοικοι μετακινούνται ανατολικότερα (περίπου ½ μίλι) και κτίζουν το νέο τους χωριό στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Ανοικοδομούν νέα εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η εκκλησία αυτή είναι η σημερινή μικρή που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι των Καλογραιών του τάγματος του Αγίου Φραγκίσκου.

Για τα επόμενα 240 χρόνια δεν έχουμε οποιαδήποτε ιστορικά συγγράμματα για τις εκκλησίες του χωριού Κορμακίτη. Το 1776 όμως έχουμε μια αξιόλογη ιστορική έκθεση για τους Μαρωνίτες της Κύπρου και για τον Κορμακίτη. Κατά το 1776 ο αιδεσιμότατος Βαρθολομαίος Σκάνταρ έστειλε έκθεση προς το Μαρωνίτη Επίσκοπο Κύπρου Ηλία Τζεμαϊελ (εχειροτονήθη Επίσκοπος Κύπρου από τον Πατριάρχη Ιωσήφ Στέφανο το 1768) περί της κατάστασης των Μαρωνιτών Κύπρου. Η έκθεση αυτή σήμερα βρίσκεται στο 2ο Αρχείο του Πατριαρχείου Μαρωνιτών (σελ. 504) στο Πκιέρκε του Λιβάνου. Ιδιαίτερα για τον Κορμακίτη γράφει: «Οι Μαρωνίτες του χωριού Κορμακίτη είναι 139 μαζί με τον ιερέα των. Η εκκλησία είναι επ΄ ονόματι του Αγίου Γεωργίου και είναι ετοιμόρροπος. Τα έσοδα της είναι λίγα χωράφια δια σπορά μόνον».

Για τα επόμενα 124 χρόνια, και πάλι δεν έχουμε οποιοδήποτε ιστορικό έγγραφο για εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το 1900 επισκέφθηκε την Κύπρο ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Νεεμέτ Αλλάχ Σελουάν, συνοδευόμενος από τον τότε Γενικό Βικάριο Χωρεπίσκοπο Ιωάννη Τσιρίλλη από τον Κορμακίτη.

Να τι αναφέρει η έκθεση του Αρχιεπισκόπου Σελουάν για την επίσκεψη (Η έκθεση αυτή βρίσκεται στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο του Κόρνετ Σιαχουέν στο Λίβανο): «Ηγόρασεν ο Αρχιεπίσκοπος Σελουάν αντί £8 στερλινών τόπον στο χωριό Κορμακίτης για την οικοδόμηση νέας εκκλησίας να χωρέσει όλους τους κατοίκους».

Περί το 1905 ο Χωρεπίσκοπος Ιωάννης Τσιρίλλης ταξίδευσε στην Ευρώπη (Γαλλία και Βέλγιο) όπου μετά από έρανο κατόρθωσε να συγκεντρώσει σεβαστό χρηματικό ποσό το οποίο χρησιμοποίησε κυρίως για να ιδρύσει την έδρα του Βικαριάτου στην Λευκωσία και για την αγορά μεγάλου κτήματος πλησίον του χωριού Κορμακίτη (το αγρόκτημα Άγιος). Διέθεσε επίσης ορισμένο ποσό για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Page 1 of 44

Θέλω να μου αποστέλλετε την Ηλεκτρονική Εφημερίδα