ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 • Παράδοση και ο επανακαθαγιασμός της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας
  Παράδοση και ο επανακαθαγιασμός της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας

  Ανακοίνωση Εκκλησιαστικής Επιτροπής Τιμίου Σταυρου Καρπάσιας

  Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017, θα γίνει η παράδοση και ο επανακαθαγιασμός της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού Καρπάσιας. Το πρόγραμμα έχει καθοριστεί ως ακολούθως:

  4:00μμ Τελετή παράδοσης του συντηρημένου ναού από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά προς την Εκκλησία Μαρωνιτών Κύπρου.

  5:00μμ Δεξίωση στο κέντρο του χωριού που προσφέρεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Καρπάσιας.

  6:00μμ Επανακαθαγιασμός του ναού από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ. Η Θεία Λειτουργία θα προσφερθεί για όλους τους ευεργέτες της εκκλησίας Τιμίου Σταυρού.

  Η Εκκλησιαστική Επιτροπή ευχαριστεί όλους όσους έχουν συμβάλει στο έργο συντήρησης του ναού, και καλεί όλους τους πιστούς να συμμετάσχουν στην τελετή παράδοσης και στον επανακαθαγιασμό της εκκλησίας.

 • Holy Mass of the re consecration of the Holy Cross Church
  Holy Mass of the re consecration   of the Holy Cross Church

  Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

   

  κ.κ. Ιωσήφ Σουέηφ

   

  και η Εκκλησιαστική Επιτροπή

   

  σας προσκαλούν στην Θεία Λειτουργία του επανακαθαγιασμού

   

  της Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού

   

  που θα τελεστεί την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 στις 6.00 μ.μ. στο χωριό Καρπάσια

   

   

  His Excellency The Maronite Archbishop of Cyprus

   

  Youssef Soueif

   

  and the Church Committee

   

  have the pleasure of inviting you at

   

  the Holy Mass of the re consecration

   

  of the Holy Cross Church

   

  that will be celebrated on Thursday 6th April 2017 at 6.00 p.m.

  in Karpasha village

 • Γυναικείο Σώμα Κέδρου Αγ. Μαρίνας Σκυλ. Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζαράκι
  Γυναικείο Σώμα Κέδρου Αγ. Μαρίνας Σκυλ. Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζαράκι

  Γυναικείο Σώμα Κέδρου Αγ. Μαρίνας Σκυλ.

  Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζαράκι

   

  Το Γυναικείο Σώμα Κέδρου με ιδιαίτερη χαρά

  σας προσκαλεί στο Πασχαλινό Φιλανθρωπικό Παζαράκι

  που διοργανώνει την Κυριακή 9/4/2017

  και ώρα 11:00 π.μ.στον Κοτσιάτη.

   

 • ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2017 (WMYD 2017)
  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2017 (WMYD 2017)

  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

  ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 2017 (WMYD 2017)

  Αγαπητές μου Νέες,  Αγαπητοί μου νέοι,

  Από τις 15 – 25 Ιουλίου 2017 θα διεξαχθεί στο BKERKE του Λιβάνου το συνέδριο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας για νέους απόδημους που απευθύνεται ιδιαίτερα στην ηλικία των 18-35 ετών.

  Νέες και νέοι της διασποράς, από την  Αμερική,  Αφρική, Αυστραλία, Βραζιλία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή,  θα συναντηθούν στην Πατριαρχική Έδρα γύρω από τον Πατριάρχη και τους Επισκόπους για να συζητήσουν την εξέχουσα  σημασία της διατήρησης της Χριστιανικής Πίστης, της αγάπης του Κυρίου και της Εκκλησίας Του,  της Μαρωνιτικής ταυτότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους.

  Εσείς ως νέες και νέοι της Κύπρου, έχετε πολλά να μοιραστείτε στο συνέδριο αυτό και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε λόγω της μακρόχρονης ιστορίας μας.

  Σας προσκαλώ λοιπόν να συμμετέχετε ενεργά δηλώνοντας συμμετοχή

  στα πιο κάτω  άτομα επικοινωνίας

  Π. AklAbouNader                    τηλ.                  99 229655

  Αδελφή Αντωνία Πιριπίτσι        τηλ.                 99 197905

  Αδελφή JeanetteFinianos         τηλ.                  99 881349      

  Με την ευλογία του Κυρίου,

  + Ιωσήφ Σουέηφ

  Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου

   

  Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2017

   

 • Με πρόταση του Εκπροσώπου και απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων προχωρά άμεσα η πλήρης αναπαλαίωση του κοιμητηρίου στην Αγία Μαρίνα
  Με πρόταση του Εκπροσώπου και απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων προχωρά άμεσα η πλήρης αναπαλαίωση του κοιμητηρίου στην Αγία Μαρίνα

  Με πρόταση του Εκπροσώπου και απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων προχωρά άμεσα η πλήρης αναπαλαίωση του κοιμητηρίου στην Αγία Μαρίνα

  Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε υπό την Προεδρία του Εκπροσώπου της Μαρωνιτικής Κοινότητας οριστικοποιήθηκαν οι σχεδιασμοί που αφορούν στην υλοποίηση της απόφασης που έλαβε την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Διαχείρισης Κοιμητηρίων για άμεση και πλήρη αναπαλαίωση του κοιμητηρίου Μαρωνιτών στην Αγία Μαρίνα.

  Η απόφαση της νεοδιορισθείσας Επιτροπής λήφθηκε κατόπιν πρότασης του Εκπροσώπου ο οποίος τόνισε την τεράστια σημασία που έχει για τον αγώνα της Κοινότητας για επιστροφή, η αναπαλαίωση ιστορικών και ιερών χώρων των Μαρωνιτών σε όλα τα χωριά μας.

  Στην αποψινή σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοιμητηρίων Αντωνάκης Μαυρίδης και Τάκης Χαννής, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίας Μαρίνας Παρτελλής Χατζηφεσσάς, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αγίας Μαρίνας πατήρ Ιωσήφ Σκέντερ και Νίνος Ιωσηφίδης, αρκετά μέλη των πιο πάνω  επιτροπών καθώς και οι εργολάβοι του έργου.

  Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά το πέρας της σύσκεψης, δήλωσε πως απόψε γίνεται ένα άλλο βήμα στον αγώνα για επιστροφή στην μαρτυρική Αγία Μαρίνα. Εξέφρασε την ικανοποίηση του και χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας που επιδείχθηκε από όλες τις πλευρές. Απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση προς όλους όσους εμπλέκονται στον αγώνα για επιστροφή στην Αγία Μαρίνα να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στις δημόσιες τους τοποθετήσεις. "Σε αυτά τα ευαίσθητα και πολύ σοβαρά θέματα πρέπει όλοι να μιλούμε λίγο και να κάνουμε πολλά", κατέληξε με νόημα ο Εκπρόσωπος.

  Στόχος είναι όπως, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, η αναπαλαίωση του κοιμητηρίου ολοκληρωθεί πριν την μεγάλη εορτή της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου 2017.

 • Διάσκεψη για την Λεμεσό: Μπήκαν οι βάσεις, αρχίζει δουλειά
  Διάσκεψη για την Λεμεσό: Μπήκαν οι βάσεις, αρχίζει δουλειά

  Διάσκεψη για την Λεμεσό: Μπήκαν οι βάσεις, αρχίζει δουλειά

  Πραγματοποιήθηκε ψες στη Λεμεσό σύσκεψη υπό την Προεδρία του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Μούσα.

  Στην σύσκεψη, όπου εξετάστηκε η πορεία της κοινότητας των Μαρωνιτών στη Λεμεσό, παρευρέθηκαν τριάντα περίπου στελέχη της Κοινότητας. Έγινε σε βάθος ανάλυση της κατάστασης, εντοπίστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις.

  Η σύσκεψη κατέληξε με την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων που αφορούν στην οργανωτική δομή της Κοινότητας καθώς και σε δράσεις που αφορούν στους νέους και στα παιδιά στη Λεμεσό.

 • Έτοιμη να βοηθήσει η ΑΗΚ
  Έτοιμη να βοηθήσει η ΑΗΚ

  Έτοιμη να βοηθήσει η ΑΗΚ

  Με τον Πρόεδρο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Αντρέα Μαραγκό συναντήθηκε σήμερα ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας.

  Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροδότησης στα Μαρωνίτικα χωριά. Ειδικότερα και άμεσα συζητήθηκε το θέμα που αντιμετωπίζουν οι ηρωικοί μας εγκλωβισμένοι στη κοινότητα Κορμακίτη όπου παρουσιάζονται πολλά και συνεχή προβλήματα.

  Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ εξέφρασε στον Εκπρόσωπο την ετοιμότητα και την προθυμία της ΑΗΚ να βοηθήσει με όποιο τρόπο και μέσο μπορεί στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκροδότησης και γενικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηρωικών εγκλωβισμένων μας. Συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νέα συνάντηση για περεταίρω εξέταση του θέματος.

  Στη συνάντηση τον Εκπρόσωπο συνόδευε ο κ. Φραγκίσκος Φράγκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA.

 • Akinci says Maronites can return to Ayia Marina
  Akinci says Maronites can return to Ayia Marina

  Akinci says Maronites can return to Ayia Marina

  The Maronites of occupied Ayia Marina will soon be free to return to their village, which is currently a military base, Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci said during a visit at the village on Thursday, it emerged on Saturday.

  According to local daily Politis, Turkish Cypriot former village residents, who joined Akinci on the visit, were told that the Turkish army is preparing to withdraw from the village.

  Reconstruction of the derelict village could start as early as three months from now.

  On Friday, a delegation of Cypriot Maronites visited the village and recorded the work that needs to be done, primarily in terms of connecting the area to the power grid and water supply, so that reconstruction work can start.

  Maro Emmanouil, a member of the bicommunal Ayia Marina group who participated in Friday’s delegation, was quoted by the paper as saying that Akinci had pledged to support the return of the Maronites in the past.

  Read more http://cyprus-mail.com/2017/03/18/akinci-says-maronites-can-return-ayia-marina/

 • Διορισμός νέας Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων Μαρωνιτών
  Διορισμός νέας Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων Μαρωνιτών
  Το Γραφείο του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοινώνει τον διορισμό της νέας Επιτροπής Διαχείρισης Κοιμητηρίων Μαρωνιτών. Η Επιτροπή διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κατόπιν πρότασης του Εκπροσώπου Μαρωνιτών. Η σύνθεση της νέας Επιτροπής, η θητεία της οποίας λήγει με αυτήν της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει ως ακολούθως:

  Πρόεδρος:
  Αντωνάκης Μαυρίδη
  Αντιπρόεδρος:
  Τάκης Χαννή

  Μέλη:
  Αντώνης Μαλτέζος
  Ηλίας Μουτήρης
  Γιώργος Παρτέλλα
  Μάριος Φραγκίσκου
  Πανίκος Σιαμμούτη
  Αντώνης Φτανός
  Ηλίας Πετρή
  Αντώνης Γιαλλούρης

  Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών επιθυμεί, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσει τις πιο θερμές του ευχαριστίες προς τα μέλη της προηγούμενης Επιτροπής για το έργο το οποίο έχουν επιτελέσει. Καλεί παράλληλα τα μέλη της νέας Επιτροπής όπως εργαστούν με ζήλο και αφοσίωση για την επιτυχία της αποστολής τους, που δεν είναι άλλη από την σωστή διαχείριση και την διατήρηση σε άριστη κατάσταση των κοιμητηρίων της Μαρωνιτικής Κοινότητας σε όλη την Κύπρο.

  Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από την αποψινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής.
 • Ευχές
  Ευχές

  Επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωσήφ, σήμερα 19η Μαρτίου,θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους Ιωσήφηδες και Ιωσηφίνες, Πεππήδες και Πεππίνους (από το Ιταλικό Ιωσήφ«Τζιουζέππε», Πέππο, Πεππίνο), Χρόνια Πολλά για την Ονομαστική τους Εορτή.

  Χρόνια Πολλά επίσης και στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου Mgr Ιωσήφ Σουέηφ, επ’ ευκαιρία των Ονομαστηρίων του.

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

ΚΑΡΠΑΣΙΑ


ΤΟΥ ΛΑÏΚΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΑΠΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ

alt

Από τα τέσσερα χωριά
που έχουν οι μαρωνίτες
Που είναι όλα γνώριμα

στους Κύπριους πολίτες


Το πιο μικρό και όμορφο
Καρπάσια το λαλούσιν
Και είναι υπερήφανοι
όσοι το κατοικούσιν


Βρίσκεται σ’ ένα ύψωμα,
πολλοί το ξεχωρίζουν
απ τις αρχαίες του ελιές
αυτές το ομορφίζουν


Οι κάτοικοι απ τα παλιά
Τις είχανε στολίδι
Άνδρες τρανοί και δυνατοί
Σαν τον Τριανταφυλλίδη


Έξυπνοι και εργατικοί
Με γεωργούς και εμπόρους
Χωριό με επιστήμονες
Γιατρούς και δικηγόρους


Ο Αντωνίου Αβραάμ
Μιας γενιάς ωραίας

Ήταν της Κύπρου της ΠΕΟ
Ο Πρώτος Γραμματέας

Έβγαλεν ποδοσφαιριστές
Που ως σήμερα υπάρχουν
Όπως τον Άσσον του Αποέλ
Τον σπεσιαλίστα Μάρκου.


Άλλο στολίδι του χωριού
εν η αρχαία βρύση
Πόσους φτωχούς και πλούσιους
έτυχεν να ποτίσει;


Αλλά το κυριότερο
Όπου το ομορφίζει
Ειν’ η αρχαία εκκλησσιά
Που πάντα ξεχωρίζει


Είναι παλιές και ξακουστές
Η κάθε της εικόνα
Αλλά αυτός που βρίσκεται
Δεκάτου Πέμπτου Αιώνα


Εν ο Βυζαντινός Σταυρός
Που όλοι προσκυνούσιν
Στην Εκκλησίαν του Σταυρού
Σαν φυλακτό κρατούσιν.


Αυτή είναι η Καρπάσια μας
γράφω εν συντομία
είναι στα κατεχόμενα
και ζεί με αγωνία.

Θέλω να μου αποστέλλετε την Ηλεκτρονική Εφημερίδα